Musiktävlingar

Musik är inte bara för skojs skull. Det är också ett arbete och kan vara en tävling. Runt om i Sverige finns det massvis med musiktävlingar och de största är Idol, Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Idén från Idol kommer från det amerikanska programmet Idols. Det har sänts i svensk tv sedan 2004 med bara ett års uppehåll under 2012. Många kända sångare har fått sin början i Idol, däribland Måns Zelmerlöw, Loreen, Anna Bergendahl och Agnes Carlsson. Programformatet handlar om att sjunga framför en jury som bestämmer om man gå vidare till nästa steg i tävlingen. Vinsten är chansen att få ett skivkontrakt. Många som kommit på andra och tredje plats har fortfarande fått lysande karriärer. Idol har under sina nio säsonger blivit så populärt att folk till och med spelar på odds om vem som vinner.

Utöver Idol har vi ju såklart vår folkkära Melodifestival. Sedan sent femtiotal har vi arrangerat den här musiktävling och 2006 var det över fyra miljoner som satt i TV-sofforna och tittade. Några av våra största artister har stått på Melodifestivalsscenen och tagit hem första platsen. ABBA, Carola och The Ark är ett smakprov på dem som sjungit för vinst. Under 2000-talet har festivalen vuxit sig större och innehåller nu fler deltävlingar än någonsin med fyra deltävlingar och en final. Här, som med Idol, gillar man att spela på oddsen. I år tippar många att Alcazar tar hem vinster med oddsen 2.95 medan Ellen Benediktson ligger på andra plats med 5.00.

Och den som tar hem vinster i Melodifestival vår representera vårt avlånga land i Eurovision Song Contest. För 59:e gången ska Europa enas (tillsammans med tävlingens största fan, Australien) under en kväll  med sång, dans och franska presentatörer. I år är Danmark värdland tack vare deras storvinst av Emmelie de Forest. Tävlingen anordnas varje år av Europeisk radio- och TV-unionen. Arrangörerna lägger sig inte i hur länderna väljer sina artister eller sånger eftersom officiellt är det artisterna, och inte länder, som tävlar. Därför att det fullt möjligt att ha en utländsk artist som landsrepresentant. Alla som är med i EBU har rätt att skicka in ett bidrag. De enda som är garanterade en plats är ”The Big Five”: England, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien därför att de är de största bidragsgivarna till EBU. The Big Five introducerades 2000 men inget av länderna vann förrän 2010 då Tyskland tog hem segern.