Eurovision Song Contest

Är du en av de som sitter bänkade framför TV:n den där alldeles speciella lördagskvällen i maj år efter år? Du är knappast ensam! Eurovision Song Contest är en enormt populär TV-gala som år efter år ses av miljoner åskådare från flera olika länder.

ESC formades under mitten av 1950-talet av den Schweiziska direktören för European Broadcasting Union(EBU) Marcel Bezencon. Du kan läsa mer om EBU på den här engelska sidan. Han hoppades på att en internationell TV-sänd musiktävling skulle föra de europeiska länderna närmare varandra efter de år av krig som skapat klyftor mellan nationerna. Sedan dess har tävlingen bara stigit i popularitet. Allt fler länder har kommit till och evenemangen har blivit allt mer spektakulära! Om det är något Sverige är bra på så är det Eurovision. Både historiskt och på senaste år har Sveriges bidrag fått bra placeringar och vunnit fem gånger. 1974 vann ABBA med ”Waterloo” och nu senast 2012 vann Loreen med ”Euphoria”. Våra grannar Norge har fått bottenplacering inte mindre än 10 gånger, men också vunnit vid tre tillfällen, senast 2009 med Alexander Rybacks ”Fairytale”. Vem tror du kommer vinna ESC 2014?

Det kan vara svårt att veta vem som ska vinna i förväg. Det finns många experttips som florerar runt med olika vinnarfavoriter. Det finns mängder med spelbolag som säger sitt med odds och det blir lätt svårt att veta vart man ska vända sig om man vill spela på sin egen favorit. Tippat är en hemsida som har samlat ihop alla svenska spelsajter på en och samma sida och skrivit en beskrivning om dem. Tack vare det blir det genast lättare att välja spelbolag.

Idag ligger Sverige väldigt bra till i Eurovision Song Contest om man ser till de flesta spelbolags oddssiffror. De säger att Sverige kommer att hamna på en andraplats efter antingen Norge eller Armenien som någon av dem kommer knipa förstaplatsen. Trean sägs bli Azerbajdzjan. Men vad som helst kan hända, har du en annan favorit kan du absolut lägga dina egna odds på denne.