Runt vecka 31 varje år äger Stockholm Pride rum. Det är en härlig vecka full av kärlek och respekt för allas rätt att utrycka sin kärlek till varandra – oavsett vilken läggning eller hur man identifierar sig själv. Pride pågår vanligtvis under en hel vecka, tusentals människor samlas för att delta i en vecka som är full av aktiviteter.
Stockholms gator är ofta fulla av glada människor som besöker staden för att visa sin solidaritet och sitt engagemang. Därför är det viktigt att vara ute i tid om man vill delta i denna regnbågsfärgade folkfest. Ett hotell som är starkt rekommenderat är Elite Hotels. Detta är ett hotell som passa perfekt för en weekend i huvudstaden. Vare sig du besöker Pride som singel, par eller vänner erbjuder hotellet en sommarrabatt som gör det mycket prisvärt.
När boende väl är ordnat kan man se fram emot en vecka full av fantastiska upplevelser. I centrum av allt är paraden. Den är strax över 4 km och 45 000 människor deltar i den två timmar långa promenaden som går från Kungsholmstorg till Östermalms IP. Omkring en halv miljon åskådar väntas komma och se paraden som är en manifestation för friheten, kärleken, allas rätt att vara sig själva och rättigheten att älska vem man vill.
Festivalens hjärta är annars Pride Park där man kan se shower på Stora scenen eller strosa runt bland de många olika utställningarna och träffa och umgås med andra festivalbesökare. Det finns också ett område som kallas Kinkykvarteret. Där måste man dock vara över 18 år gammal för att få tillträde och där kan man förvänta sig BDSM, läder och fetischism.
Stockholm Pride har sitt ursprung 1998 då föregångaren Europride hölls i vår huvudstad. Detta inspirerade landets HBTQ+ community att göra ett liknande lokalt evenemang året därpå, vilket blev den första Stockholm Pride som fortsatte att växa år efter år. Stockholm har sedan dess även varit värdstad för Europride en gång till år 2008.
Det har blivit allt viktigare för våra politiska partier att delta och synas under festivalen. Alla våra riksdagspartier, exklusive Sverigedemokraterna, har deltagit under åren. Detta har även sträckts sig till en mängd olika myndigheter, fackförbund och intresseorganisationer, som har hållit föreläsningar, gjort utställningar och deltagit i det avslutande paradtåget. Stockholm Pride 2014 var dessutom det första tillfället då en svensk statsminister deltog i paraden.